Hva er det som lager ”knekke-lyden"?
Lyden som kan høres ved en justering er frigjøring av gasser inne i ett ledd, dette er helt ufarlig hvis utført av kvalifisert kiropraktor.
Er det farlig med nakkejustering?
Nei, men det er alltid en viss risiko forbundet med all type behandling. Risikoen for at det skal skje en alvorlig komplikasjon er 1:1000 000, det er større risiko for å bli truffet av lynet og sammenlignet med risikoen ved bruk av smertestillende, betennelsesdempende medisiner, P-piller eller full narkose så er dette en veldig liten risiko. En stor undersøkelse fra USA i 2009 viser at det er minst like liten risiko å gå til kiropraktoren som å gå til fastlegen med nakke- eller hodesmerter.
Jeg ”knekker” selv, er det skadelig?
Hvis man driver med selvmanipulering så er det ett tegn på at ryggsøylen ikke beveger seg slik som kroppen ønsker og man bør oppsøke en kiropraktor. Det som skjer er at man ikke får beveget på de leddene som virkelig trenger det, men løsner på de som er lettest å løsne og som ikke trenger det. Ved gjentatte repetisjoner kan man få ledd som blir hypermobile (beveger seg for mye) og effekten av den ”gode” følelsen vil bli mer og mer kortvarig og behovet for selvmanipulering bare øker. Oppsøk DIN KIROPRAKTOR for å gjøre noe med årsaken til denne uvanen!
Kan man bli slarkete i leddene hvis man går ofte til kiropraktor?
Nei, tvert imot så vil man på sikt få en ryggsøyle som fungerer mest mulig optimalt og minske risikoen for overbelastninger og dermed slitasje. En dyktig kiropraktor vil bare jobbe med ledd som virkelig trenger behandling og med spesifikke justeringer så unngår man å gjøre ledd hypermobile i motsetning til når man driver med selvmanipulering eller får noen uten skikkelig kvalifikasjon til å manipulere store deler av ryggen.
Hvorfor sitter den ikke på plass etter en justering?
Det er ikke slik at ett ledd hopper ut av posisjon og så setter en kiropraktor dette tilbake. Det som skjer er litt mer komplisert. Det vi jobber med som kiropraktorer er å få en optimal funksjon på nerve, muskel og skjelett systemet. Når vi finner ledd som ikke fungerer optimalt så bruker vi spesifikke justeringer for å stimulere og lære opp kroppen til å fungere best mulig. Det som ofte skjer er at det danner seg stivheter i leddkapsel og leddbånd, disker samt muskler. Alle disse strukturene har sensorer som sender signaler opp til hjernen for å fortelle om hvor mange graders vinkel og belastning det er på det leddet. Etter en skade eller stivhet så fungerer ikke disse sensorene skikkelig og det er dette som må læres opp på nytt, og det krever ofte mer enn bare en behandling.
Jeg har fått behandling hos kiropraktor men tåler veldig lite før ryggen sklir ut igjen, hva skyldes det?
Det kommer av at de sensorene (proprioseptorer og mekanoreseptorer) som beskrevet i spørsmålet over ikke fungerer og dermed ikke sier i fra at leddet er på vei mot ytterstilling. Hjernen oppfatter derfor ikke ”faren” før det er for sent og smertesignaler blir sendt opp fra strukturer som blir overstrekt/irriterte. Har man en slik rygg som ofte ”sklir ut” ved små belastninger så tyder det bare på at man trenger litt lengre oppfølging hos kiropraktoren sammen med enkle øvelser for å lære leddene opp igjen til å sende riktige signaler opp til hjernen slik at muskulaturen kan kontrollere og beskytte.
Tror ikke dere kan hjelpe meg, for dette er nok bare muskulært?
Det er som regel alltid en muskulær komponent ved skade/irritasjoner. Musklene har ingen egen hjerne så det må alltid komme signaler fra nervesystemet før musklene trekker seg sammen. Kroppens normale reaksjon ved en skade/irritasjon er å stramme musklene for å beskytte. Ved å behandle leddene som er involvert vil man sørge for at hjernen får riktige signaler og dermed lar muskulaturen begynne å fungere slik den skal.
Hva er forskjellen på en kiropraktor og en naprapat eller manuell terapeut?
Det er ganske stor forskjell på oss, men for den vanlige mann i gata så kan det være vanskelig å se forskjell siden vi alle bruker teknikker som kan ligne på hverandre. Naprapater og manuell terapeuter får selv beskrive hva de er og står for, men jeg kan si litt generelt. Naprapatene har en 4 årig utdanning og mangler autorisasjon som norsk helsepersonell. En manuell terapeut er en fysioterapeut med videreutdanning innenfor manuell terapi. Tidligere har denne utdanningen vært en form for hospitering samt kursmoduler her i Norge, men man har nå startet en utdanning i Bergen. Dette er en 2 årg videreutdanning etter grunnutdanningen til fysioterapi. I utlandet kan man ta en videreutdanning innenfor manuell terapi på 1 år fulltid etter en 3-4 årig fysioterapi utdanning. En offentlig godkjent kiropraktor utdanning er 6 årig ved universitet og holder høy standard. Dette gir en bred faglig bakgrunn både innenfor diagnostisering og behandling. Kiropraktorene er utdannet og godkjente til å ta og vurdere egne røntgen bilder, dette er unikt for kiropraktorene. Utdanningsforskjellen er stor og viktig, men også forskjeller innenfor filosofien om behandling og viktigheten av årsakssammenhenger er forskjeller som gjør at vi ikke kan sammenlignes.
Hvor mange behandlinger trenger jeg?
Dette er veldig individuelt og avhengig av alder, skade type, livsstil osv. Noen blir smertefri etter 1 behandling, andre trenger uker eller måneder før ønsket resultat er oppnådd. Unger reagerer ofte veldig raskt mens voksne trenger stort sett lengre tid, det er fordi vi vanligvis går for lenge og overser plagene før vi oppsøker hjelp.}
Smerte er en veldig dårlig indikator for behov for behandling. Har du hatt plagene av og på i 10 år så er det urealistisk å tro at årsaken og skaden er leget selv om smerten er borte etter 3 behandlinger. Vi ved DIN KIROPRAKTOR vil fokusere på å få tilbake optimal funksjon med helsefremmende effekt.
Skal jeg bruke is eller varme?
Ved akutte skader og smerte er det som regel bedre å bruke is. Is er smertedempende samt kan redusere en eventuell hevelse i vevet. Varme vil bare øke denne hevelsen. Føles det varmt, rødt og irritert så bruk is. Er det stiv og støl muskulatur så kan varme hjelpe. Ved bruk av is: Bruk frosne grønnsaker/ispose i et kjøkkenhåndkle, ha isen på 15 min, ta pause 1 time før du kan repetere med is 15 min igjen. Gjenta videre ved behov.